Втората най-голяма швейцарска банка - Credit Suisse Group AG, отчете загуба във второ тримесечие тази година поради намаляването на стойността на високорискови заеми и ценни книжа, обезпечени с ипотечни заеми, информира Bloomberg.

Загубата на банката за третото тримесечие възлиза на 1.26 млрд. швейцарски франка (1.08 млрд. долара), в сравнение с печалба от 1.3 млрд. франка година по-рано. Резултатът съвпадна с предварителни прогнози на банката, обявени миналата седмица.

Credit Suisse отказа миналата седмица да се присъедини към UBS AG в търсенето на помощ от правителството, като вместо това набра 10 млрд. франка от инвеститори в Катар, Израел и Саудитска Арабия, за да покаже, че може да се справи с кредитната криза сама.

Акциите на банката са се обезценили с 32% от началото на годината, в сравнение със спад от 53% за индекса Bloomberg Europe Banks and Financial Services.

Подразделението на банката за търговия с ценни книжа отчита 3.23 млрд. франка загуба преди данъчно облагане поради намаления на активи в размер на 2.43 млрд. франка. Загубите обаче са олекотени от печалби в размер на 1.88 млрд.у свързани с дълга на банката.

Credit Suisse също така отчита около 1.7 млрд. франка загуби от търговия с ценни книжа на финансови институции, конвертируеми облигации и т.н.

Банката се стреми към придобиването на по-голям пазарен дял в инвестиционното банкиране, докато конкурентите й, между които и UBS, губят такъв. UBS, която миналата седмица получи финансиране от правителството и централната банка в размер на 59.2 млрд. долара, отчете печалба в размер на 296 млн. франка за третото тримесечие.

Печалбата в подразделението за частно банкиране на Credit Suisse е намаляла до 789 млн. франка през третото тримесечие, в сравнение с 1.29 млрд. франка година по-рано. Подразделението за управление на активи отчита 58 млн. франка загуба преди облагане с данъци, в сравнение с печалба от 45 млн. франка за същия период година по-рано.