Американският министър на финансите Хенри Полсън защити оспорваното решение за фалита на Lehman Brothers, заявявайки, че банката не е могла да бъде спасена.

"Нямахме необходимите правомощия", подчерта Полсън в интервю в електронното издание на "Ню Йорк Таймс".

Според закона централната американска банка не може да захрани Lehman Brothers, освен в случай, че банката е имала достатъчно активи за гаранция при отпускане на кредит, какъвто не е бил случаят с Lehman Brothers.

"Ако някой мисли, че Ханк (Хенри Полсън) е можел да направи така, че Федералният резерв да спаси Lehman Brothers, отговорът е "не", добави министърът.

Полсън подчерта, че е дал инструкции на банката да потърси решително купувач. Но анонимни банкери, цитирани от "Ню Йорк Таймс", твърдят, че не си спомнят Полсън да е говорил пред тях за проблема с лошото качество на активите на Lehman Brothers.

Ден след като банката бе обявена във фалит, американските власти отпуснаха междинен кредит от 85 млрд. долара на застрахователния гигант AIG, за да бъде спасен от подобна съдба.

"Чувствах се като Бъч Касиди и Сънданс Кид", каза в своя защита Полсън, намеквайки за последната реплика на двамата прочути гангстери от началото на 20-и век. "Кои са тези типове, които не спират да ми валят отгоре"?

Източник: БГНЕС