Най-голямата публично търгувана щатска жилищна и автомобилна застрахователна компания - Allstate Corp., отчете загуба за изминалото трето тримесечие след значителни щети от урагана Айк. Това бе и първата тримесечна загуба за компанията от урагана Катрина през 2005 г.

За третото тримесечие от компанията отчетоха загуба в размер на 923 млн. долара, или 1.71 долара на акция, на фона на реализираната печалба от 978 млн. долара през сравнимото тримесечие на миналата година.

Загубата, без да се отчита понижението в стойността на инвестициите на компанията, е възлизала на 35 цента, като се размина сериозно с очакваната печалба от 1.03 долара от анализаторите.

Ураганът Айк, както и по-слабият Густав, са стрували на застрахователя сумарно 10 млрд. долара. За сравнение, преди три години Катрина донесе за компанията загуба в размер на 58.7 млрд. долара от щети.

Акциите на Allstate загубиха 4.4% от стойността си, до ниво от 27 долара, след оповестяването на резултатите. От началото на годината застрахователната компания е загубила 45% от стойността си, на фона на понижението с 52% на индекса, следящ представянето на компаниите в сектора, съобщи Bloomberg.

Исковете за щети през третото тримесечие са нараснали пет пъти, до 1.82 млрд. долара, посочиха още резултатите. От ръководството на компанията обявиха, че поради загубите ще прекратят програмата по обратно изкупуване на акциите си в размер на 2 млрд. долара. От нея е била изпълнена такава в размер на 449 млн. долара.

През тримесечието загубите на компанията от инвестиции е възлязла на 1.3 млрд. долара, като тя е продала позиции на стойност 1.1 млрд. долара през периода. Тя е имала позиции в 12 финансови институции, сред които и банкрутиралата инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc.

Счетоводната стойност на компанията се е понижила с 16% за последната една година, до ниво от 31.44 долара на акция.

Не особено добре се представи и застрахователният бизнес на компанията, свързан с автомобилите. Американците са пътували по-малко за пръв път от 1979 г. насам през третото тримесечие, в резултат на скъпия бензин и нарастващото ниво на безработица в страната.