Стойността на сделките, сключени на форекс пазара в Букурещ, достига рекордните почти 43 млрд. евро през септември, информира Ziarul Financiar, позовавайки се на данни от Централната банка на Румъния.

Среднодневният оборот възлиза на 1.95 млрд. евро през месеца, което означава, че общо за 22 работни дни е изтъргувана валута на стойност 42.92 млрд. евро.

Сумата надхвърля предишният рекорд от 41.9 млрд. евро, регистриран през януари. Среднодневният оборот през януари дори е възлизал на 1.99 млрд. евро, но поради по-малкия брой работни дни общата сума е по-малка.

Оборотът на форекс пазара през септември 2008 г. надхвърля с 48% този за септември 2007 г. От началото на 2008 г. месечните обеми на пазара не са падали под 30 млрд. евро.

Обемите, изтъргувани на форекс пазара през септември, и особено през втората част на месеца, са значителни. Големият обем съвпада с високата волатилност на обменния курс RON/EUR предвид факта, че валутите от развиващите се страни бяха подложени на голям спекулативен натиск.