Вчера Китай обяви серия от мерки за облекчаване на закупуването на първи имот от страна на потребителите. Действията бяха последните предприети от правителството за стимулиране на пазара на имоти, което да окаже въздействие върху ръста на четвъртата най-голяма световна икономика.

Решението идва дни, след като бе отчетено сериозно забавяне на икономическия растеж до 9% през третото тримесечие на годината, в сравнение с 10.1% през второто тримесечие.

От първи ноември данъкът при закупуване на първо жилище ще бъде намален на 1% от настоящото му ниво - 1.5%, ако жилището е под 90 кв. м, съобщиха от министерството на финансите на страната.

За купуващите първо жилище ще бъдат намалени и изискванията за самоучастие на 20%, на фона на настоящото действащо изискване за 30% лично участие. Новият процент влиза в сила от понеделник следващата седмица.

Регулаторните органи премахнаха също така налагания данък от 0.05%, както и данък добавената стойност при покупка на земя.

Действията са свързани основно с наложените през последните няколко години ограничения върху сектора на недвижимите имоти, с цел да се ограничи „неблагоразумното" поскъпване на недвижимите имоти, което ги правеше недостъпни за голяма част от населението.

На фона на развихрилата се финансова криза обаче силно "охлаждане" на сектора би се изразило в по-нататъшно забавяне на ръста на икономиката, както и загубата на много работни места.

От началото на годината пазарът на имоти в Китай изпитва значителни затруднения, както и спад в цените във водещи градове, като Шенцен например.

През септември цената на недвижимите имоти във водещите китайски градове се е повишила с 3.5%, или значително забавяне в сравнение с реализирания през август ръст от 5.3%.

Инвестициите в недвижими имоти са второто най-голямо перо от дългосрочните инвестиции в страната, като се приемат като един от основните двигатели на китайската икономика.