Инвестициите в търговски площи в Европа се стабилизират през третото тримесечие на настоящата година, според данни на агенцията за недвижими имоти CB Richard Ellis Group, цитирано от Europe Real Estate.

За трите месеца до септември инвестициите на Стария континент са възлезли на 26.4 млрд. евро, или минимално под това през второто тримесечие на тази година, от 27 млрд. евро.

С това инвестициите за първите девет месеца на годината са възлезли на 92.9 млрд. евро, ниво, сравнимо със същия период на 2004 година.

Най-големите европейски пазари, или развитите такива, продължават да са най-сериозно засегнати от кредитната криза.

Активността във Великобритания, Германия и Франция се е понижила до 11.4 млрд. евро през третото тримесечие, или 43% от общите инвестиции в търговски имоти в Европа. В исторически аспект обаче делът бележи понижение спрямо традиционното при 65%.

Най-голямо повишение бележи активността в скандинавските републики, където бяха завършени няколко големи сделки през третото тримесечие.

Силна остава инвестиционната активност и в страните от Централна и Източна Европа и по-специално Русия, Полша и Чехия, или най-големите пазари в региона.

Основната част от сделките осъществили се през третото тримесечие са били такива под 100 млн. евро, като по-големи сделки стават все по-трудно осъществими на фона на затягането на условията по отпускането на кредити.

Наскорошните действия, предприети от централните банки на европейските страни, се очакват да внесат известно спокойствие на пазара и да улеснят до голяма степен кредитирането се казва още в проучването на агенцията за недвижими имоти.