Стойността на търговските недвижими имоти в САЩ е възможно да се понижи с до 30% от пика им - на фона на финансовата криза, според прогнози на JP Morgan Chase & Co.

Забавянето на ръста на икономиката следствие на ограниченото кредитиране и понижаващите се потребителски разходи се очаква да доведе до повишение на свободните търговки площи и забавяне на паричните потоци.

Докато средната цена на търговските площи се очаква да се понижи с между 25 и 30% от пика си, тази на добре ситуираните такива ще е значително по-резистентна, коментираха още от инвестиционната банка за Ройтерс.

До момента средните цени на имотите са паднали с 12%, но все още имат потенциал за по-нататъшно понижение, коментират още специалистите.

Според друга консултантска компания - Jones Lang LaSalle Inc., цените на търговските имоти в САЩ ще регистрират спад с между 15 и 20% от върха си през изминалата година.

Прогнозите варират в изключително широк диапазон, особено в условията на липса на инвестиционна активност и голям брой сделки. Продажбите на търговски имоти към момента са с около 90% под тези от миналата година.

Затрудненото финансиране в условията на най-тежката в историята финансова криза, както и повишението в цената на капитала, са сред основните причини за този срив в инвестиционната активност, коментират пазарни наблюдатели.

Цените на търговските площи скочиха през периода между 2005 и 2007 г., когато заемането на средства бе изключително лесно и кредитирането бе евтино.