Щатската застрахователна компания American International Group Inc. (AIG) вече е усвоила 90.3 млрд. долара от кредитната линия, отпусната от правителството на САЩ, откакто беше спасена през миналия месец, пише Bloomberg. Сумата вече надхвърля размера на първоначалния заем, който трябваше да спаси застрахователя.

AIG може би ще има нужда от повече от 122.8-те млрд. долара, които са на разположение на компанията, заяви главният изпълнителен директор Едуард Лиди на 22 октомври. Компанията, която на 16 септември се съгласи да предаде мажорния контрол в ръцете на правителството в замяна на заем в размер на 85 млрд. долара, получи достъп до допълнителни 37.8 млрд. долара този месец. Балансът по кредита на AIG беше публикуван вчера от подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк и показва ръст в сравнение с 82.9-те млрд. долара, усвоени седмица по-рано.

Лиди, който е бивш главен изпълнителен директор на Allstate Corp и беше назначен от правителството да управлява AIG, продава животозастраховането на компанията в САЩ, подразделението за наемане на самолети и потребителското финансиране, за да изплати заема.

AIG, която с помощта на федералния заем избегна фалита миналия месец, зависи от това, което се случва на капиталовите пазари, заяви Лиди.

Застрахователят получи кредитната линия на стойност 85 млрд. долара на 16 септември, за да избегне банкрут. Компанията също така получи достъп до допълнителни 37.8 млрд. долара на 8 октомври. AIG се съгласи да предостави дял от над 80% в компанията на правителството в замяна на заема.

AIG може да се опита да достигне и до още един източник на средства, като се включи в програмата на ФЕД за изкупуване на търговски ценни книжа. Компанията най-вероятно ще получи по-малко от 10 млрд. долара по програмата, която се очаква да стартира следващата седмица.

AIG беше продала гаранции за инвестиции с фиксирана доходност на стойност 441 млрд. долара, включително ценни книжа, свързани с високорискови ипотеки, на стойност 57.8 млрд. долара. Стойността на суаповете за осигуряване срещу кредитен риск падна, след като стойността на активите, които те гарантираха намаля, което доведе до отписвания в размер на 25 млрд. долара за деветмесечен период и до загуба в три поредни тримесечия.

Застрахователят се съгласи да замрази 16 млн. долара компенсации, които трябваше да бъдат изплатени на бившия главен изпълнителен директор Мартин Съливан, и 600 млн. долара- дължими на други ръководители.