Цените на частните жилища в Сингапур са се понижили през третото тримесечие, което сигнализира за край на бума на сектора на недвижимите имоти, продължил през последните четири година, според данни на Bloomberg.

За тримесечието понижението в цените на имотите е възлязло на 2.4%, което превиши средните очаквания на анализаторите за спад с 1.8%, според изследване на Urban Redevelopment.

Тримесечното понижение при цените на имотите бе първото от четири години насам. За последно тримесечен спад е бил регистриран за трите месеца, приключили в края на март 2004 г. Тогава цените регистрираха понижение от 0.4%.

Продължилото близо 17 тримесечия поскъпване на имотите приключи на фона на глобалната кредитна криза, както и очакванията за висока инфлация.

Икономиката на града се очаква да забави значително ръста си, в основата на който стоят секторът на финансовите услуги и строителството.

Негативните данни засегнаха акциите на строителните компании, търгувани на фондовата борса. Тези на най-голямата строителна компания - CapitaLand Ltd., поевтиняха с 6.5% до ниво от 2.59 сингапурски долара, което бе и най-ниското им ниво от две седмици насам.

Книжата на City Developments Ltd., вторият най-голям строител, поевтиняха с 6.1%. Индексът, следящ представянето на 34-те компании в сектора в Сингапур, регистрира понижение от 5.9%.