Непосредствено след МВФ и най-голямата банка в Дания Danske Bank предупреди за внимание по отношение на 15 държави, в които може да се повтори "исландската криза", съобщава BizNews.lv.

Сред тях Унгария, Латвия, Естония и Литва се намират в по-изгодно положение, защото членството им в ЕС им гарантира възможността да разчитат на по-устойчиви на икономическите сътресения държави.

Причината, заради които "исландската криза", както я нарече Международният валутен фонд, може да се повтори, е политика на банките, насочена към кредитиране на сделки с имоти. Поскъпването на кредитите, особено там където е съчетано с поевтиняване на имотите, ще доведе до сътресения, с които секторът няма да може да се справи.

Danske Bank изброява 15 страни, спрямо които трябва да се проявява по-сериозно внимание: Исландия, Унгария,Украйна, Турция, България, Пакистан, Аржентина, Венецуела, Казахстан, Индонезия, Южна Корея и ЮАР.

Базираната в Лондон Capital Economics също обяви подобна прогноза: "Лошите новини са свързани с това, че дори и при развитието на най-благоприятния сценарий, ръстът на БВП в страните със супердефицит на платежния баланс ще спада през 2009 г".

Въпреки това според компанията от явна рецесия засега е заплашена единствено Украйна.