За пръв път от десетилетие Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) може да приключи годината със загуба, пише днес вестник "Файненшъл таймс".

Тази новина се появи след като ЕБВР бе принудена да намали оценката на стойността на активите си в Източна Европа, посочва вестникът.

"ЕБВР ще бъде засегната. Все още не е ясно до каква степен. Но ние ще станем свидетели на намаляване на оценката на активите", заявил президентът на банката Томас Мироу в интервю за "Файненшъл таймс".

"Не изключвам вероятността да приключим годината на загуба", добавил той. Според Мироу банката във всички случаи ще бъде засегната от разразилата се глобална криза.

Годишният отчет на ЕБВР, в която като акционери участват над 60 държави, през 2008 г. ще отрази стръмното спадане на водещите фондови пазари в Централна и Източна Европа, посочва вестникът.

От началото на годината индексът MCSI - Източна Европа се срина с 69.7 на сто по цени на акциите в щатски долари.

Според Мироу кредитният портфейл на ЕБВР, за разлика от инвестициите на банката в корпоративни книжа, е в добро състояние.

Европейската банка обаче вече съобщи, че е възможно да се наложи да бъде отнесен към загубите заем в размер на 135 млн. евро, отпуснат на фалиралата американска инвестиционна банка Lehman brothers.

Източник: бТА