Положението на британския пазар на недвижими имоти продължава да се усложнява. Продажбите на имоти във Великобритания са спаднали с цели 53% спрямо същия период на миналата година, става ясно от последните данни данъчните служби, съобщава Aboutproperty.uk.

Според данните на HM Revenues & Customs, за изминалия месец септември са били продадени 59 хил. жилища, което е понижение спрямо 126 хил. продажби за същия период на миналата година.

Това също така е спад и с 62% спрямо отчетения пик в продажбите за декември 2006 г., когато са били продадени 154 хил. жилища, става ясно още те данните.

През последните три месец на острова са били продадени 188 хил. жилища, спрямо 407 хил. за същия период на миналата година, и около 747 хил. - през тази година са сменили собственика си, което също е понижение с 42%.

За забавянето в продажбите на жилища във Великобритания допринесе понижените цени на имотите и срутването на кредитния пазар в световен мащаб.

Преди добрата кредитната индустрия поддържаше доверието на хората в институциите и пазара. С увеличената безработица и затегнатите кредитни условия все по-малко британци поемат риска да закупят имот, сочат по следните данни.