Банките в Гърция са разединени по отношение на мерките, обявени от правителството за преодоляване на последиците от световната финансова криза, която вече прекрачи и прага на южната ни съседка и удря и по нейната икономика, съобщават гръцките вестници.

Банкери и правителство в Атина смятат от една страна, че предложеният проект е необходим, за да гарантира банковата система, но от друга, се изказват резерви заради начина, по който е бил изготвен и обнародван, тъй като в него имало много неясноти относно надзорната роля на държавата при разпределението на средствата.

Проектът разпали страстите в парламента, като опозицията обвини правителството, че "на тъмно" е договаряло условията в него и че е отстъпило пред исканията на банкерите. Социалистите нарекоха проекта "нереалистичен", като изтъкнаха, че той е "продукт на компромиси" и че "обслужва нечии интереси", а лидерът им Георгиос Папандреу предложи да бъде извършено частично одържавяване на някои финансово неустойчиви банки, разклатили се в резултат на финансовата криза.

Предложеният от гръцкото правителство проект предвижда да бъдат предоставени 28 млрд. евро за гарантиране на финансовата стабилност на банките. Той предвижда гръцката държава да предостави гаранции до 15 млрд. евро на всички финансово-кредитни институции, да издаде специални облигации в размер на 8 млрд. евро и да гарантира капиталовата обезпеченост на банките до 5 млрд. евро. Гърция обяви също, че увеличава от 20 хил. евро до 100 хил. евро гарантирания размер на влоговете на своите граждани в местни банки.

Някои банки, като Марфин банк, Марфин егнатия банк и Инвестиционната банка обявиха, че няма да ползват средства от проекта, предвидени от държавата за преодоляване на финансовата криза.

Въпреки официалните уверения на правителството за стабилност на банковата система, вестниците в Атина предупреждават, че световната финансова криза вече е прекрачила прага на Гърция и поразява такива динамично развиващи се отрасли в страната като строителството, туризма и търговията на дребно.

В. "Етнос" пише, че рецесията вече е обхванала гръцката икономика и че това се усещало по непрестанния скок на цените на стоките.

Заради финансовата криза в петък фондовата борса в Атина отчете рекордни загуби от 15 на сто. Гръцки анализатори смятат, че този спад на котировките се дължи на паниката, обхванала най-вече чуждестранните инвеститори, които под претекст, че кризата ще доведе икономиката до рецесия, масово разпродават акции.

Източник: БНР