Белгия ще инжектира 3.5 млрд. евро в подкрепа на банката КВС, чиито акции на борсата падат от няколко седмици насам, съобщи трезорът в комюнике, цитирано от АФП.

"КВС ще емитира акции на стойност 3.5 млрд. евро на името на белгийската държава в унисон с подобни инициативи по цял свят", съобщава банката след двудневни разговори с отговорни правителствени служители.

Тази стъпка няма да се отрази на акционерите и държавата няма да има право на глас, добавят от КВС.

Припомняме, в средата на октомври от белгийската финансова и застрахователна компания заявиха, че ще отчетат загуба за третото тримесечие в размер на между 880 и 930 млн. евро. Загубата ще се предопредели от по-нататъшно отписване на финансови активи на фона на изключително тежката криза обхванала световните финансови пазари.

Като се изключат еднократните загуби, от белгийската институция тогава заявиха, че резултатите са били като цяло „задоволителни", като би отбелязала печалба в размер на около 500 млн. евро. Силното представяне на бизнеса й в Централна и Източна Европа е подпомогнала това резултатите на компанията да не са още по-лоши.

Банката е загубила около 172 млн. евро от експозиции в банкрутиралата щатска инвестиционна банка - Lehman Brothers.

Източник: БГНЕС