Строителството на нови търговски центрове в Европа продължава с високите си темпове и през настоящата година, пише Europa.re.

Очаква се до края на 2008 г. търговските площи на Стария континент да достигнат 15 млн. кв.м, според последния доклад на European Shopping Centre и консултанта Cushman & Wakefield.

Това е най-високият резултат от 1965 г., когато Cushman & Wakefield започват наблюдения върху ръста на строителството на този тип имоти.

В следващите няколко месеца се очаква търговските площи на развиващи се пазари като Русия и Украйна да се удвоят, става ясно от прогнозите на Cushman & Wakefield

Според специалистите в Русия те ще достигнат 10 млн. кв.м в периода юли 2008 - края на 2009 г. с построяването на 14 нови големи търговски центрове, всеки с площ около 100 хил. кв.м.

Най-големият търговски център, който се очаква да отвори врати в края на следващата година, е Fоrum Istanbul с площ от 172 хил. кв.м.

И в България строителството на търговски центрове се развива динамично в последните няколко години. Освен в София големи търговски обекти започнаха да се появяват и в другите по-големи градове на страната.

Търговските центрове, които се строят в нашата страна, все още са сравнително малки, но проектите стават все по-амбициозни.

В Западна Европа най-голямо строителство на търговски центрове през първата половина на тази година се отчита в Испания и Италия, въпреки че и във Великобритания са отворили обекти с площ около 280 хил. кв.м