Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили с най-много от седем години насам през октомври, водени от понижението в столицата Лондон, според данни на Hometrack Ltd.

Средните разходи за закупуване на имот в страната са паднали с 7.3% на годишна база през октомври, до ниво от 163 200 паунда, според данни на изследователската агенция.

Това бе и най-голямото понижение на индекса от началото на историята му през 2001 г. На месечна база понижението в цените на имотите е 1.3%.

Не са особено положителни очакванията на специалистите относно бъдещото представяне на цените на имотите в страната. Много от специалистите прогнозират по-нататъшни загуби и спад до 25% до края на следващата година от пика на цените през третото тримесечие на 2007 г.

Това би означавало стойностите на имотите във Великобритания да се върнат на нивата си от 2004 г.

Към момента цените на имотите са същите като през март 2006 г., съобщиха още от Hometrack. Процентът на сделките, сключващи се при цени продава, се е понижил до исторически минимум при 89.2%, в сравнение с 90% през септември, се казва още в проучването, цитирано от Bloomberg.

Цените на имотите в Лондон са се понижили с 1.6% на месечна база през октомври, което бе и най-големия спад сред разглежданите региони.

Британската икономика отбеляза контракция от 0.5% през третото тримесечие на годината, като повишение отбелязаха и молбите за помощи за безработица, доказателство за влошаването на пазарната конюнктура.