Стойността на по-големите сделки с недвижими имоти, сключени през третото тримесечие на годината в Румъния, възлиза на около 140 млн. евро, показва проучване на Ziarul Financiar.

Резултатите от проучването се основават на информациите, публикувани за пазара на недвижими имоти през периода.

Цифрата възлиза на по-малко от една трета от стойността на сделките с недвижими имоти, регистрирана през същия период на миналата година. В сектора през третото тримесечие на 2007 г. са сключени сделки на стойност над 620 млн. евро.

Само две по-големи сделки са финализирани за периода юли-септември тази година. Едната от тях е придобиването на парцел с големина 1.6 хектара в жилищния комплекс French Village в Букурещ от страна на гръцката компания Raptis Kavouras. Тя е на стойност 68 млн. евро.

Другата сделка е за продажбата на складов център Expo Market Doraly в Букурещ. Транзакцията се оценява на 70 млн. евро.

За сравнение, за същия период на миналата година на пазара на офис площи и земя в Букурещ са сключени няколко рекордни сделки. На пазара за офис площи са сключени най-малко три сделки за по над 100 млн. евро всяка.

GTC обяви продажбата на America House за 120 млн. евро, DEGI закупи три офис сгради от Charlemagne за 110 млн. евро, а Immoeast обяви, че е закупила бизнес парка S-Park за почти 105 млн. евро.