Продажбата на имоти в едни от най-стабилните пазари, като Дубай и Абу Даби, постепенно започват да се забавя, а цените при препродажбата за първи път отчитат понижения. Основната причина за всичко това е глобалната финансова криза, става ясно от мнения на водещи специалисти в сектора, пише PropertyWire.

Най-силно засегната е продажбата на имоти ново строителство поради все по-големите трудности за финансиране на обектите, което повишава стойностите им значително.

Цените на имотите отчитат понижение с около 10% във всички части на страната, заявява Халед Елкасим, мениджър продажби на базирания в Дубай брокер ААА.

Ситуацията на пазара стана доста трудна и за спекулантите, които успяват да осигурят финансиране само на една-две вноски по изплащането на имоти, и то много често чрез лични заеми, надявайки се на висока печалба при продажба.

В момента обаче исканите от собствениците цени непрекъснато намаляват и тази тенденция се очаква да се запази и през следващите месеци до края на тази година.

Голяма част от анализаторите и специалисти на пазара очакват цените да започнат да растат след завършването на Cityscape Dubai, най-голямото събитие в света на недвижимите имоти и инвестициите.

Понижението в продажбите вече е повече от осезателно и почти никой не се интересува от каквото и да било ново строителство.

Обикновено агентите по недвижимо имущество в Дубай продават средно по 12 имота на месец, а в момента някои едва достигат 10. Строителните компании вече предлагат своите имоти директно на инвеститорите без да намаляват цените, което мнозина вярват, че това ще се случи много скоро.

Според някои водещи анализатори сега не е време да се продават имоти, а да се инвестира в бъдещето. Нарастващото желание на всички да продават създава изключително големи възможности за купувачите да придобият много добър имот на изгодна цена.