Най-голямата германска потребителска банка по брой на клиентите Deutsche Postbank AG, отчете загуба за третото тримесечие на годината, свързана с фалита на Lehman Brothers и намаления на стойността на активи вследствие на финансовата криза, предава Bloomberg.

Банката отчита загуба преди облагане с данъци в размер на 449 млн. евро (560 млн. долара), в сравнение с печалба от 350 млн. евро за същия период година по-рано. Акциите на Postbank отчетоха най-големия спад в цената си от четири години на фондовата борса във Франкфурт.

Postbank също така може да набере около 1 млрд. евро през четвъртото тримесечие от продажбата на нови акции, за да стабилизира капиталовата си база, се казва в съобщение на банката. Акциите ще бъдат продавани на цена от 18.25 евро за брой.

Фалитът на Lehman Brothers на 15 септември задълбочи световната кредитна криза и предизвика спасявания на банки от страна на правителствата по света. Postbank отчита загуби в размер на 364 млн. евро поради експозицията си към Lehman и намаления на стойността на деривативни инструменти с 201 млн. евро.

Акциите на Postbank паднаха най-много със 17%, до 15.52 евро във Франкфурт и се търгуваха на цена от 15.80 евро за брой към 9:17 часа, което определяше на компанията пазарна стойност от 2.61 млрд. евро.

Най-голямата германска банка по активи Deutsche Bank AG се съгласи през септември да закупи почти 30% от Postbank за 2.79 млрд. евро и има опция да увеличи дела си.