Продажбите на нови жилища в САЩ изненадващо са се повишили през септември от 17-годишното си дъно постигнато месец по-рано, посочиха изнесени днес данни.

През месеца продажбите на жилища са се повишили с 2.7% до 464 000 на годишна база, от 452 000 месец по-рано, според данни на търговското министерство. Резултатът се оказа по-добър от средните очаквания на анализаторите за понижение на продажбите до 450 000 на годишна база през септември.

Силното повишение на фалитите сред строителните предприемачи в САЩ на фона на кризата в сектора на недвижимите имоти и при затруднено кредитиране, доведе до удължаване на кризата през последните четири години.

Анализатори и инвеститори прогнозират ново понижение на лихвите от страна на ФЕД на предстоящата им през тази седмица среща в усилията на резерва да подпомогне финансовите пазари, съобщи Bloomberg.

Средната продажна цена на жилищата се е понижила до четиригодишно дъно, според статистиката в най-голямата световна икономика. Тя се е понижила с 9.1% през септември в сравнение със същия месец на миналата година до ниво от 218 400 долара, или най-ниското й ниво от септември 2004 година насам.

Продажбите са отбелязали спад в сравнение със септември миналата година от 33%, сочат още данните.

Положителната страна на данните е тази, че обявените за продажба жилища е възлязла на 394 000 на годишна база, или най-малко от юни 2004 година насам.

Намаляването им възлезе на 7.3% в сравнение с август, или най-големия им месечен спад от началото на статистиката през 1963 година.