Международната финансова криза се оказа доста благоприятна за наемния пазар на стари жилища в Румъния, пише Business Standard.

Причината за това е, че голямата част от собствениците на стари жилища, разположени в централните част, както на Букурещ, така и на други големи градове, предпочитат да ги дадат под наем вместо да ги продадат в условията на падащ пазар.

Тази тенденция дойде след понижението в цените на жилищните имоти в северната ни съседка, започнало през изминалата година и продължаващо и тази. Много собственици на жилища, купени с ипотечни кредити, започнаха да срещат сериозни затруднения в изплащането на месечните си вноски към банките, което също се оказа причина за повишението в наемите на жилищата.

Според повечето анализатори на пазара кризата ще продължи и през следващата година, като някакво подобрение и успокояване на пазарите може да започна чак през 2010 г.

Кредитната криза стана причина много хора по света да загубят своите жилища и ще минат години преди те да успят да възвърнат доверието в институциите, особено в САЩ, става ясно от мнения на анализатори.