Ръководствата на гръцките компании, работещи в съседните страни - Турция, България и Румъния, са обезпокоени от влошаването на икономическия климат в тези държави и в по-широкия район. За това допринася обезценяването на националните им валути, предизвикано от глобалната кредитна криза, пише атинският в. "Вима".

Особено уязвими на тези пазари са гръцките банки, които през последните пет години похарчиха значими суми за развитие на мрежата си и за кредитна експанзия. Бързата експанзия на гръцките банки на местния кредитен пазар в някои случаи доведе до там, че сумата на отпуснатите кредити надхвърля общата сума на влоговете.

Съчетано с обезценяването на националните валути спрямо еврото и забавянето на икономическия растеж, това може сериозно да подкопае възможностите за печалби на гръцките банки на пазарите на съседните страни, отбелязва вестникът. Под заглавие "Бедните съседи са заплаха за гръцките фирми", вестникът припомня също, че близо 3 500 гръцки фирми работят днес в балканските страни - България, Румъния, Албания, Македония и Сърбия.

Показателно е, че в новите страни от ЕС, тоест в България и Румъния, гръцките фирми играят водеща роля. В България Гърция е вторият по значение инвеститор, след Австрия, с инвестиции от 1.4 млрд. евро. В Румъния Гърция е 10-ят по значение външен инвеститор с инвестиции на стойност 3 млрд. евро.

Източник: БГНЕС