Максималната сума на гаранциите на испанската държава за междубанковите заеми през 2009 г. ще бъде 100 млрд. евро, идентична с оповестената за 2008 г., заяви днес държавният секретар в министерството на икономиката Давид Вегара, цитиран от медиите.

На 13 октомври правителството съобщи, че за 2008 г. гаранцията на тези заеми ще бъде 100 млрд. евро, но не спомена конкретна сума за идната година.

Новото решение е в изпълнение на една от основните задачи в плана на социалистическото правителство за подкрепа на банковия сектор.

В Испания ситуацията съществено се отличава от тази в останалите западноевропейски държави. Икономиката е практически в рецесия, безработицата се покачва, строителството и пазарът на недвижими имоти са в криза.

Въпреки това испанските банки се радват на добро здраве. До момента в Испания не е фалирала нито една банка. Това се обяснява с антицикличните мерки, предвидливо взети от испанската централна банка.

Въпреки солидната банкова система в Испания правителството увеличи гаранциите на влоговете на гражданите от 20 000 на 100 000 евро, за да се избегне бягството на капитали в други страни

Освен това беше създаден временен фонд към Държавното съкровище между 30 милиарда и 50 милиарда евро, целта на който е да се осигури ликвидност на банките и те да могат да финансират малките и средните предприятия и гражданите.

Източник: БГНЕС