В четвъртък кметът на Лондон Борис Джонсън ще открие Westfield - най-големия мол в Лондон, пише Daily Telegraph.

Проектът за търговския център се е подготвял 20 години и струва общо 1.7 млрд. паунда. Той е разположен на площ от 43 акра в Западен Лондон, район Shepherds Bush.

В търговския център ще има 265 магазина, кино с 14 зали, 50 ресторанта, фитнес, спа център, паркинг с 4 500 места и дори библиотека.

Очаква се Westfield да бъде посещаван от 25 млн. души всяка година.

Впечатляващият мол обаче отваря врати в лош момент за икономиката. Великобритания е в рецесия и потреблението намалява. Търговските вериги прогнозират лоши 12 месеца. Те очакват, че кризата в сектора ще продължи до 2010 г., а много анализатори са мнение, че част от веригите няма да издържат до тогава, тъй като те вече са натрупали значителен дълг.

Въпреки това площите в новия мол са отдадени почти на 100%. Свободни са само 11 магазина.

Притежателите на Westfield обаче са били принудени да примамват наемателите със специални промоции. Най-ценните клиенти са получили 13-месечен гратисен период.

Нивата на наемите в новия търговски център варират за различните типове помещения и магазини, но като цяло са малко по-ниски от тези в други новооткрити молове.

Средният наем за Зона А е 300 лири на кв. м. За сравнение, цената в Liverpool One, който отвори врати тази година, е 320 лири за Зона А, а в мол Bluewater тя е 415 лири за кв м.

Westfield вече даде своя принос за развитието на местната икономика, пише Daily Telegraph. Миналата седмица в мола работеха 8 500 строители, а новооткритите магазини и заведения ще дадат работа на 7 500 души.