Deutsche Bank AG вероятно ще отчете най-голямата си загуба от пет години насам поради намаления на стойността на активи и загуби от сделки, което ще засили натиска върху главния изпълнителен директор Йозеф Акерман да набере капитал, пише Bloomberg.

Най-голямата германска банка може да отчете 154 млн. евро загуба за третото тримесечие, в сравнение с печалба от 1.62 млрд. евро за същия период година по-рано, показва проучване на Bloomberg измежду 17 анализатори. Това ще бъде и най-голямата загуба на банката от първото тримесечие на 2003 г. Резултатите на Deutsche Bank са повлияни от повече от 400 млн. долара загуби от сключени сделки с деривативни инструменти.

Акерман цели да намали активите на банката и зависимостта й от заеми, за да избегне набирането на средства от инвеститори или приемането на помощ от правителството.

Deutsche Bank може да обяви 2 млрд. евро намаления на стойността на ценни книжа и заеми, според анализаторите, участвали в проучването на Bloomberg. Подразделението за инвестиционно банкиране най-вероятно ще отчете загуба в трето поредно тримесечие.

Deutsche Bank разполагаше с активи на стойност почти 2.5 трлн. долара в края на юни - най-много в Европа след Royal Bank of Scotland Group. Почти три четвърти от активите, включително акции, облигации и деривативни инструменти, бяха съсредоточени в инвестиционната банка.

Цената на акциите на Deutsche Bank е паднала със 75% от началото на годината, до най-ниското си ниво от 1992 г., намалявайки пазарната стойност на банката до 12.7 млрд. евро.

Deutsche Bank обяви на 7 октомври, че не планира да набере капитал, добавяйки, че очаква да отчете първична капиталова адекватност от около 10% в края на третото тримесечие, което надхвърля предишния й таргет от между 8 и 9%.

Правителствата по целия свят наливат средства в банките. Германия изработи план за спасяването на банковата система на стойност 500 млрд. евро, в който се включва и заделянето на 80 млрд. евро за закупуването на дялове в банките. Акерман беше критикуван от германски политици и банкери, след като се разбра, че е заявил, че би се срамувал да приеме държавна помощ.

Deutsche Bank може да има нужда от 8.9 млрд. евро допълнителни средства, повече от всяка банка в Европа, заявиха анализатори на Merrill Lynch & Co на 20 октомври.