Инвестиционната активност в търговските имоти във Франция се е понижила с цели 57% на годишна база, достигайки сключени сделки 9.4 млрд. евро за първите 9 месеца на тази година, става ясно от последните данни на CB Richard Ellis.

Понижението е резултат най-вече от предизвикателствата, настъпили на финансовите пазари и загубата на доверие от инвеститорите в сектора, пише PropertyEU. Инвестиционната активност за третото тримесечие се оценява на около 2.2 млрд. евро, което е понижение, в сравнение с отчетените 3.1 млрд. евро за второто и 4.1 млрд. евро за първото тримесечие на тази година.

Повечето инвестиционни фондове бяха много активни в началото на 2008 г., но постепенно бяха изтласкани от пазара. Междувременно компаниите за недвижими имоти се изправиха пред трудности за увеличаване на капиталите си заради случващото се на международните стокови пазари.

Според данните до момента 44% от цялата инвестиционна активност за периода се пада на институционалните инвеститори, които бяха по-леко засегнати от кредитната криза. Френският инвестиционен пазар е доминиран главно от местни играчи и френските компании в сектора правят около 50% от всички инвестиции през годината.

Веднага след тях се нареждат германските инвеститори, които са отговорни за около 14% от цялата инвестиционна активност в сектора, а след тях са американските и британските компании, съответно с 12% и 4%.