Най-голямата сделка с недвижим имот на московския пазар на офиси е на път да пропадне, съобщава в. "Коммерсантъ" . IT-холдингът IBS се отказа от плановете си за преместване в бизнес-центъра Nordstar Tower , ако собственикът "ДС Девелопмент" не намали наема, възлизащ на 36.8 млн. долара годишно.

Досега пазарът на офиси в Москва растеше, но до края на годината вероятно цените ще паднат с 15-20%.

Решението на IBS е косвено обвързано с финансовата криза, която ще накара и други компании да помислят за подобно съкращаване на разходите.

Сделка между IBS и "ДС Девелопментом" беше най-голямата в Москва досега по площ и цена. Компанията възнамеряваше да наеме за десетгодишен срок 36.8 хил. кв. м в Nordstar Tower (с обща площ 147 хил. кв. м) за 36.8 млн. долара годишно, или 1000 долара за 1 кв. м.

С това тя щеше да надмине най-голямата сделка досега между PricewaterhouseCoopers като наемател и Coalco и AIG/Lincoln като наемодател, подписана през 2007 г. Компанията нае 32.5 хил. кв. м в бизнес-центъра "Белая площадь" за 600 долара за 1 кв. м.

Според специалистите ако преди година агенциите можеха да диктуват правилата при сключване на договорите за наем в Москва, сега ситуацията е противоположна.

По данни на C&WS&R ако през 2007 г. в руската столица имаше само 2% незаети офис площи, през третото тримесечие на 2008 г. те вече 11.8%, а до средата на следващата година ще достигнат 16%.