Продажбите на недвижими имоти в Испания са се понижили с 36.8% на годишна база през август до ниво от 37 744 жилища, посочиха изнесени днес данни на националния статистически институт на страната, цитирани от Reuters.

Месец по-рано понижението на продажбите възлизаше на 26.3%, което сочи продължаващо влошаване на сектора на недвижимите имоти в страната.

Сред основните причини за намаляването на броя на сделките е затрудненото ипотечно кредитиране на фона на глобалната финансова криза.

Повишението на лихвите и завишаване на изискванията към кредитоискателите са други фактори с негативно въздействие върху пазара, коментират пазарните наблюдатели.

Пазарът на недвижимите имоти в страната, който бе един от най-добре представящите се в Европа през последните десет години, заедно с британския са сред най-силно засегнатите от кризата на Стария континент.

Цените на недвижимите имоти в Испания отбелязаха първото си понижение през тази година, като не са особено положителни и перспективите им за следващите няколко години.

Те могат да отбележат понижение до 50% през следващите три години, според публикувани по-рано през месеца прогнози на сайта El Confidencial.

Според сайта, ако строителните предприемачи не продават притежаваните от тях жилища с 25-30% по-евтино към настоящия момент, след две три-години те ще разполагат със стари и непродаваеми жилища, които поради оскъпяването от заемния капитал ще са със 17% по-скъпи, отколкото в момента.

Така предприемачите може да са принудени да продават притежаваните от тях жилища с 42-47% по-евтино след години, се казва в коментара, цитиран от Reuters.

В момента икономиката на Испания е в застой. Министерството на жилищната политика обяви, че цените на недвижимите имоти са се понижили с 1.3 % през третото тримесечие на тази година спрямо второто.