Гръцката банка призова банките в страната да спрат да наливат капитали в дъщерните си филиали на Балканите, за да могат да бъдат финансирани домакинствата и компаниите, които не са в състояние да изплащат кредитите си, съобщи гръцката радио Скай.

Управителят на банката Йоргос Провопулос в свое писмо прикани големите банки да увеличат акционерния си капитал до края на първите шест месеца на следващата година, за да могат по-гъвкаво да оперират.

Проучване на агенцията "Капа рисърч" във в. "Вима" показва, че Гърция преживява най-голямата криза за последните 15 години. От него става ясно, че повечето гърци (над 70 на сто) се тревожат най-много от поскъпването на живота, от безработицата и от състоянието на икономиката.

Според анкетираните трудностите са предимно от финансов характер. Една трета от тях смятат, че страната няма да може да се справи с кризата.

Инфлацията в Гърция тръгна нагоре, а икономисти алармираха, че в държавния бюджет се е образувала "черна дупка" в размер на 1.3 млрд. евро заради забавяне на приходите в текущата сметка.

Икономическата криза ще бъде тема и на днешното заседание на гръцкото правителство. Освен мерките за защита на уязвимите слоеве в гръцкото общество кабинетът ще обсъди и опасността от икономическа дестабилизация "в триъгълника Истанбул - София - Букурещ", съобщи атинският в. "Елефтерос типос".

За петък е насрочено пленарно обсъждане в гръцкия парламент на мерките за защита от глобалната икономическа криза .

Съществува силно безпокойство за гръцките фирми и банки в Румъния, България и Турция. Според сигурни източници, след Унгария и Украйна в тежка ситуация навлизат триъгълникът Истанбул- София - Букурещ, балтийските страни, Хърватия и Сърбия, пише днес електронното издание на в. "Елефтерос типос".

Вестникът припомня, че за Унгария, която се намира на прага на банкрут, МВФ, ЕС и Световната банка се договориха да отпуснат спасителен пакет от 25.1 милиарда долара.

Източник: БНР, БГНЕС

Още по темата:

Бедните съседи - заплаха за гръцките банки и фирми