На официална церемония днес Христо Илиев, председател на СД на AG Capital и Франсоа Мареские, изп. директор на April CEE Development и на Axeria Prevoiance Bulgaria подписаха споразумение за сътрудничество. В резултат на това официално се учреди April Risk Solutions, съвместна компания между AG Capital и April Group, в която мажоритарно участие ще имат от френска страна.

Новата компания ще се насочи към разработването на нишови продукти в сферата на общото застраховане и животозастраховане. За да носят застрахователния риск на предлаганите от съвместната компания продукти, у нас вече са лицензирани застрахователните дружества на April - Axeria Prevoiance и Axeria IARD. Те имат разрешение от КФН да извършват дейност на територията на страната при условията на право на установяване.

„За нас не представлява интерес навлизането в сегментите Автокаско и гражданска отговорност, при които има силно изразена конкуренция," посочи Борис Борисов, гл. изп. директор на новоучредената компания. Той допълни, че към момента се прави проучване на пазара и предстои в най-скоро време да бъдат оповестени услугите, които ще предлага застрахователния брокер.

„Имаме голямо желание да дадем подробна информация на продуктите, но предпочитаме да ги оповестим, когато сме напълно готови," посочи Христо Илиев.

Първите от тях ще са разработени за компаниите от групата на AG Capital и ще се оповестят до края на годината, след което ще започне и по-активно навлизане на пазара.

В тайна останаха и заложените прогнозни, финансови резултати на компанията.

Бизнес линиите, които се анализират са корпоративните имуществени застраховки, животозастраховане, лични застраховки, гаранции, жилищна застраховка и др.

April Risk Solutions ще работи като „брокер на едро". Този начин на работа съществува на по-развитите застрахователни пазари, особено в САЩ и представлява посредничество, специализирано в предлагането на застрахователни продукти, които са нетрадиционни, необичайни или трудно продаваеми, уточниха организаторите на събитието.

Това са посредници, които стоят между застрахователите и застрахователните брокери и агенти. Брокерите „на едро" могат да създават индивидуални продукти, направени според изискването на всеки един клиент. Тези продукти се дистрибутират до крайния клиент през брокерите на дребно. Насоката ще е ориентирана основно към бизнеса.

На въпрос на Profit.bg дали българският пазар е узрял за иновативни продукти, предвид по-традиционната му нагласа, Франсоа Мареские каза, че те ще създадат тази зрелост. От своя страна Борис Борисов уточни, че компанията ще работи в посока да създава търсенето.

„В този ред на мисли искам да припомня, че когато Credit Center започна да оперира в сегмента на жилищни ипотечни кредити, начинанието също беше новаторско, но вече има и Асоциация на ипотечните консултанти," каза Христо Илиев.

Формирането на холдинговата структура AG Capital става през 2001 г. В портфолиото му влизат компанията за недвижими имоти Address, Forton, Regent's, Domika, Kluch Bulgaria, както и Credit Center, Advance Address Valuations, BG Credit & Leasing и BLD, листната на алтернативния сегмент на LSE.

April Group е основана през 1988 г. В момента се състои от 65 компании и 2 500 служители. В началото предлага животозастраховане - здравно, злополука и живот, а малко по-късно - и групово застраховане за малки и средни компании. През 1992 г. пуска на пазара и спестовни продукти. През 1997 г. е листната на френската борса - Euronext Paris.

Международният бизнес на групата стартира през 1999 г. в Италия. През 2007 г. разработва плановете за експанзия в Централна и Източна Европа, като първата стъпка е Унгария. Чрез подписаното днес споразумение България става втората страна от региона, която се присъединява към групата. Освен това, компанията развива и своя бизнес в северна Америка чрез придобиването на две брокерски компании в Канада.

Компанията реализира консолидиран оборот от над 600 млн. евро за миналата година, а нетната печалба за 2007 г. е 72.1 млн. евро.

Сн.: Христо Илиев, председател на СД на AG Capital и Франсоа Мареские, изп. директор на April CEE Development и на Axeria Prevoiance Bulgaria, от ляво на дясно (April Risk Solutions )