Кризата в сектора на недвижимите имоти продължава да оказва негативно влияние върху движението на цените и наемите в Лондон.

Наеми на офисите в престижните райони на столицата - Mayfair и St James, които са най-скъпите в света, са се понижили за първи път през третото тримесечие на тази година, става ясно от последните данни на най-големия посредник по недвижими имоти в света -CB Richard Ellis, цитирани от Bloomberg.

Наемите на офиси в двата престижни района са се понижили за периода с 4.2% спрямо второто тримесечие, достигайки 1850 долара за кв.м. на година.

В друг престижен район на британската столица - West End, наемите на луксозните офиси клас А са се понижили с 3.2% за този период, а от началото на годината понижението е с 3.8%, става ясно още от изнесените данни.

Инвестициите в сектора в централната част на Лондон са отчели понижение с две трети, като са достигнали 5.1 млрд. паунда за първите 9 месеца на тази година спрямо 15.2 млрд. паунда за същия период на миналата година.

Около 70% от направените инвестиции в сектора в Централен Лондон за тримесечието са от международни инвеститори.

Търсенето на офиси в централната част на британската столица силно намаля, след като банките ограничиха кредитирането и уволниха много от работниците си, за да успеят да компенсират загубите си в размер на 691 млн. паунда и намалението на стойността на активите.