Както вече беше съобщено през май тази година, UNIQA Group Austria ще придобие от Vienna Insurance Group 100% от акционерния капитал на петия най-голям застраховател в Румъния UNITA.

Сделката ще бъде финализира незабавно, след като бъдат получени необходимите окончателни одобрения, което се очаква да стане скоро, според UNIQA.

UNIQA ще балансира ефектите върху стойността на ценните книжа, породени от това придобиване, като увеличи акционерния си капитал. Използвайки частично уставния капитал, одобрен на годишното събрание на акционерите (до 50 млн. евро), UNIQA Versicherungen AG, която е публична компания, ще увеличи акционерния си капитал с малко под 10%, до 131 673 000 евро, като издаде 11 895 192 нови акции.

Само настоящите акционери ще имат право да закупуват новите акции в съотношение 10 съществуващи акции към една нова. Максималната цена, по която могат да бъдат записани акциите, е 20 евро.

Новите акции ще могат да бъдат записвани в периода 31 октомври - 14 ноември. Компанията си запазва правото да сложи край на записването преди да изтече този срок или да го удължи. Книжата, които дават право на акционерите да получат дивидент за финансовата 2008 г., ще се търгуват на Виенската фондова борса от 19 ноември 2008 г.

За първите шест месеца на годината UNIQA Group отчита увеличение на консолидираните премии от 10.4%, до 3 млрд. евро.

Групата регистрира значителен ръст в Източна и Югоизточна Европа, където премиите са нараснали с 60%, до 603 млн. евро, за първата половина на годината. UNIQA отчита и увеличение на пазарния дял в повечето държави в региона за периода.