Икономическият ръст на страните от ЦИЕ в последните няколко години, свързан с членството на по-голямата част от тях в ЕС, доведе до сериозен подем в строителството.

В столиците и по-големите градове започнаха да се появяват нови жилищни комплекси, офис сгради, търговски и индустриални центрове, които намалиха значително зелените пространства.

Почти две години след приемането на нашата страната в ЕС, строителният сектор продължава да е един от най-динамично развиващите се. Ако до преди 5 години никой не знаеше какво е мол, то днес във всеки по-голям град с страната има поне по един.

С построяването на тези търговски центрове на българския пазар дойдоха и много световно известни марки облекла, аксесоари и техника. По-голямата гаранция за бизнеса, която дава ЕС, накара и много международни компании да открият свои представителства, което пък увеличи строителството на нови офис сгради.

Нарастващото търсене на търговски и офис площи доведе и до значителен ръст в цените.

За изминалата година цените на недвижимите имоти в България са се увеличили средно с 28.9%, като към последното тримесечие на годишна база са нараснали с 34.6%, сочат данни на водещи агенции за имоти в страната.

Най-големите проекти, които се реализират в момента в страната, се намират в София, където търсенето и концентрацията на инвестиции е най-голямо.

Най-големият проект в столицата в момента е Industrial Park Sofia, застроена площ ще бъде 1.3 млн. кв.м. Строителната компания, която извършва дейностите по него, е Industrial Park Sofia Inc., а проектът включва индустриални, специализирани, търговски, офис сгради, както и хотелски комплекс.

В Пловдив, най-големият проект e CIVIS Multifunctional complex и се строи от компанията Riofisa Bulgaria Ltd. Той включва търговски сгради, жилищен комплекс, офис сграда и луксозен хотел, разположени на 250 хил. кв.м. Строителствотозапочна през тази година и се очаква да завърши през 2010 г.

В морската столица Варна също се реализират някои от най-големите проекти, като на първо място е Electra Hills residental complex с площ 400 хил. кв.м. Проектът, които включва ваканционно селце и търговски център, се строи от Electra Bulgaria Ltd. и се очаква да бъде готов през 2011 г.

Black Sea Golf & Clof holiday complex е най-мащабният проект в един от най-динамично развиващите се икономически градове - Бургас. Строителните дейности се извършват от компания Kabland Ltd., а площта на комплекса е 395 937 кв.м., включващи ваканционни имоти, търговски център, хотел, спортен и развлекателен център.