Безполезните строителни кранове, извисяващи в небето над украинската столица Киев, показващи, че работата по повечето строежи е спряла, ще стават все повече, пише PropertyWire.

Осигурената обаче сделка с Международния валутен фонд ще подкрепи несигурната икономика и един от най-тежко засегнатите сектори в Украйна - жилищното строителство.

Част от купувачите на пазара биха могли да ползват и ипотечни заеми, дори при сегашните лихвени проценти и затегнатите условия. В резултат на това някои строителни компании ще могат да увеличат финансирането на строителните си обекти и да започнат работа.

"Състоянието на жилищния пазар в Украйна е много лошо. Около 75% от украинците не могат да ползват банкови заеми, като в същото време строителните компании не могат да гарантират заеми, както и благоприятни условия за продължаване на строителството", казва Сергей Максимов, председател на банка VAB.

Сегашното рязко спадане на пазара сложи край на седемгодишния ръст в сектора в Украйна, през който бяха строени повече от милион квадратни метра ново жилищно пространство годишно, а цените отчитаха процентен ръст в по две цифри.

Най-голямата руска строителна компания - Mirax Gruop, спря работа по своя проект на стойност 500 млн. долара за изграждането на най-високата сграда в Украйна. Строителната работа по проекта може и да се възстанови през следващата пролет, ако световната финансова криза отмине, заявява официален говорител на компанията.

Повечето експерти очакват цените в средния клас жилища да се понижат с около 20% до края на тази година.

Най-добре се очаква да се представи секторът на търговски имоти. За сега обаче застроената площ в складове, офиси и търговски имоти в столицата Киев е най-малката на глава от населението в Европа.

В резултат на това цените по наемане на тези видове площи са изключително високи и надхвърлят средните на континента.

Много експерти се надяват, че големите строителни предприемачи и инвеститори ще се насочат към по-малките градове, където строителството ще е по-евтино и търсенето ще се увеличи, което да стимулира развитието на сектора.