Все още не наблюдаваме отлив по отношение на покупките на недвижими имоти, като има известно задържане на пазара, коментира Мариам Караденизова, експерт в агенция Явлена, в специално интервю за Profit TV.

Това, до голяма степен, се предопределя от световните събития, които се отразяват в медиите и не са съвсем оптимистични.

Това предполага известно изчакване, както по отношение на продавачите, така и при купувачите. Продавачите все още се ориентират в обстановката и не са убедени, че трябва да изнесат своите имоти на пазара в настоящата негативна обстановка.

Те не получават сигнали за това дали ще има поскъпване, задържане, или понижение в цените на имотите. Същото важи и по отношение на купувачите. Последните също се опитват да получат по-ясна картина за това какво ще се случи при цените в бъдеще и доколко настоящите нива са актуални, заяви Караденизова.

Вероятно нещата ще са различни по отношение на различните типове имоти, както и по отношение на качеството.

Това, което ще се случи, е във връзка със сериозното предлагане, което се очаква да излезе на пазара през тази година, особено при жилищните имоти. Доста от проектите в столицата са завършени, или в голяма степен на завършеност, и те излизат на пазара, като се очаква да окажат влияние на пазара, посочи експертът.

Създава се една маса от имоти, които се предлагат - нещо, на което през последните години не бяхме свидетели, коментира още тя. Преди няколко години на пазара доминираха купувачите, които имаха относително слаб избор при покупката на имоти и бяха в не особено добри позиции при преговаряне върху цената.

При нарастващото предлагане най-вероятно качеството на имотите ще е водещо за реализиране на сделки. Очаква се да станем свидетели и на сегментация на пазара. За евентуалната продажба на един имот ще имат значение неговата локация, качество, архитектура, материали на изграждане и др., смята Караденизова.

Наблюдава се затегнато кредитиране на покупките на имоти през последните месеци, като банките промениха условията си. Изискванията към кредитополучателите се променят в синхрон с това, което се случва по света и във връзка с финансовата криза, обхванала с пълна сила и Европа, припомни тя.

Това най-вероятно ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Облекчените условия на кредитиране бяха сред основните причини за ръста в цените през последните няколко години, посочи експертът.

При покупка на жилище купувачите трябва да съблюдават за добри локации, които са с добър имидж, с добра инфраструктура и добри перспективи, както и качественото строителство.

При повишаващото се предлагане и малко по-различен пазар на имоти това, което не бива да се забравя и пренебрегва, е разумният избор, който трябва да е мотивиран и регламентиран, посъветва Караденизова.