Акциите на втората най-голяма застрахователна компания - Ping An Insurance (Group) Co. отбелязаха най-голямото си повишение от години насам, след като китайската централна банка изненадващо понижи нивото на лихвите.

Книжата на застрахователя поскъпнаха моментно с 27% по време на търговията им в Хонконг и приключиха с повишение от 19% при ниво от 31.1 хонконгски долара.

От началото на годината до 27 октомври акциите на застрахователната компания отбелязаха понижение от 71% преди тридневното си повишение.

Китай понижи нивото на лихвите за трети път в рамките на последните два месеца в усилията си да стимулира ръста на забавящата се икономика.

Ръстът за третото тримесечие на страната възлезе на 9.1%, което бе забавяне под средните очаквания на анализаторите.

Компанията отчете през настоящата седмица повишение с 37% в премийния си приход през третото тримесечие, което повиши очакванията на инвеститорите за положително представяне в дългосрочен аспект.

Китайският застрахователен пазар притежава изключителен потенциал за ръст през следващите години.

Акциите на застрахователните компании допълнително усещат ефекта на предприетите правителствени действия за стимулиране на китайската икономика.

След днешното си повишение акциите на Ping An се търгуват при съотношение цена-печалба от 11.9, на фона на средното за китайските застрахователи от 12.8, което е друг показател за известното подценяване на една от водещите в сектора компании.

За сравнение най-голямата застрахователна компания - China Life Insurance Co. се търгува при подобно съотношение от 16.9.

Централната банка на Китай понижи лихвите в страната до 6.66% от 6.93% на годишна база, като новата лихва влиза в сила от днес. Лихвите по депозитите се понижиха до 3.6 от 3.87%, сочат още данните публикувани от Bloomberg.

За изминалото тримесечие китайският застраховател отчете загуба в размер на 1.1 млрд. долара, след загуби свързани със застрахователната компания Fortis.