Кредитна и финансова криза продължават да оказват негативно влияние върху много пазари по света.

Възстановяването ще отнеме време, смятат много водещи икономисти.- И трябва да се приеме фактът, че нивата на цени и продажби, достигнати на някои пазари, може би никога няма да са същите, съобщава BusinessStandart.

Финансовата криза ще тласне цените на новите жилища в Румъния нагоре, а цената на земята ще започне да се понижава. Понижението в жилищния сектор ще продължи най-много и следващата година.

Това заявяват водещи специалисти в сектора на организирания от румънския икономическия портал Business Standard семинар с партньорството на агенциите за недвижими имоти Casa Voastra и Imoinvest.

Най-потърпевши от кризата ще се окажат купувачите на жилища, заради предстоящото покачване в цените и увеличените вноски по ипотечните кредити свързано с повишените лихвени проценти.

Строителните предприемачи, които са се специализирали в строителството на молове, ще продължат да се концентрират предимно към градовете с население над 100 хил. души.

Това означава, че много проекти в по-малки градове, които предстои да бъдат реализирани, може да бъдат замразени за неопределено време, става ясно от мнението на консултантската компания Colliers.

Продажбата и наемането на офис помещения се очаква да започне да се покачва заради спад с 50% в новопостроените офис площи в сградите, чието строителство беше забавено заради финансови трудности.

Може би единственият сегмент, който има реален потенциал за ръст в следващите няколко години, са логистичните площи заради факта, че по принцип се намират в по-ранен стадии на развитие.