Премийните приходи на италианската застрахователна компания Assicurazioni Generali възлизат на 51.661 млрд. евро за първите девет месеца на годината, което представлява ръст от 6.6% на годишна база, незаивимо от задълбочаващата се финансова криза през последните три месеца, показва финансовия отчет на компанията.

Увеличението се дължи главно на съсредоточаването на компанията върху повече от 50-те й милиона клиенти на дребно, разнообразната и дистрибуционна стратегия и диверсификация на дейността в географски план.

Както животозастраховането така и останалата застрахователна дейност на компанията отчитат ръст. Премийните приходи в сегмента на животозастраховането бележат ръст от 7.5%, докато премийните приходи от останалата застрахователна дейност нарастват с 4.9%. И двата сегмента се представят добре по отношение рентабилността и ефективността и допринасят за нетната печалба на компанията.

Оперативната печалба на компанията възлиза на 3.471 млрд. евро за първите девет месеца на компанията, в сравнение с 4.11 млрд. долара печалба към 30 септември 2007 г., което представлява спад от 15.6%.

Нетната печалба на Assicurazioni Generali достига 1.67 млрд. долара към 30 септември 2008 г., намалявайки с 29.4%, в сравнение с 2.364 млрд. долара положителен резултат година по-рано.

Резултатите на компанията са повлияни от спада на финансовите пазари, който е довел до увеличение от 2 млрд. долара на загубите свързани с портфейла от ценни книжа на застрахователя в сравнение с първите девет месеца на 2007 г.