Търговска група от банковата индустрия в САЩ изрази опасения по повод натиска на правителството върху банките да приемат инжекции с обществени капитали "каквито те не търсят и от които нямат нужда". Асоциацията на банкерите в САЩ, най-голямата индустриална група заяви, че нейните членове са все по-загрижени от Програмата за придобиване на капитали на Министерството на финансите възнамерява да налее 250 млрд. капитали в банките с цел да ги накара да отпускат заеми и да облекчи кредитната криза.

"Банкерите в страната са изключително обезпокоени от начина, по който тази програма се осъществява", заяви Ед Йънглън, главен изпълнителен директор на банковата асоциация във Вашингтон в писмо до финансовия министър Хенри Поулсън. "Това са силно капитализирани, печеливши банки, които никога не са отпускали под първостепенен заем. Тези банкери смятат, че са били помолени, а в някои случаи притиснати, да участват в програма, която те не желаят и от която не се нуждаят".

Йънглън добавя, че финансистите "оценяват значимостта на програмата за икономиката и техните общности, но от тях не трябва да се изисква да вземат такова ключово решение, което може да повлияе самото бъдеще на техните банки в толкова тясна времева рамка и с толкова много неясноти".

Асоциацията поиска "Министерството и банковите регулатори да изяснят целта на програмата съвсем директно", а също и крайният срок за кандидатстване по нея - 14 ноември, да бъде удължен.

Източник: БГНЕС