Близо 20% от щатските кредитополучатели с имотни ипотеки са дължали с 20% повече от стойността на имотите им през третото тримесечие на годината, според данни, изнесени от First American CoreLogic.

Над 7.5 млн. ипотекирани имоти са били с негативна стойност, когато от настоящата им цена се извади размерът на заема. Други 2.1 млн. имоти се очаква да ги последват, ако цените на имотите регистрират понижение от още 5%, се казва още в доклада.

Шест щата са допринесли за 60% от горепосочените данни, водени от Невада и Мичиган, съобщи Bloomberg.

Анализатори коментират, че докато загубите на работни места продължава и броят на лошите ипотеки продължава да се повишава, пазарът на недвижими имоти в най-голямата световна икономика ще продължава да е в криза.

Огромният брой ипотечни кредити кара хората да са изключително чувствителни към движението в цените на недвижимите имоти в страната.

Цените на имотите в 20-те водещи щатски метрополиса са отбелязали понижение през август, посочиха изнесени по-рано данни. Те са намалели с 16.6% на годишна база, като са поевтинявали през всеки месец от началото на миналата година.

Просрочените ипотеки в САЩ се повишиха до рекорд през третото тримесечие на годината и най-вероятно ще продължат да нарастват - на фона на влошаването на икономиката и липсата на свежи финансови ресурси.

Броят на имотите, чиято стойност е под размера на отпуснатите за тях ипотеки, е възможно да се повиши до близо 25%, ако цените продължава да се понижават.

Брутният вътрешен продукт на САЩ отбеляза понижение от 0.3% за трите месеца до септември, според изнесени вчера правителствени прогнози. Забавянето на ръста на икономиката бе под средните очаквания на специалистите за 0.5%.