Продажбите на новопостроени жилища в Австралия са спаднали през септември по-бързо дори и спрямо периода, когато централната банка на страната намали лихвените проценти по заемите за първи път от 2001 г.

Продажбите са се понижили с 1.8% спрямо предходния месец август, когато също беше отчетено понижение, но с 1.3%. Понижението в продажбите е шестото за последните девет месеца, става ясно от данните на Индустриалната жилищна асоциация на страната, изпратени до Bloomberg.

Най-сериозно понижение е отчетено при продажбата на самостоятелни къщин(2.3%), които в Австралия са много популярни, и при апартаментите с 1.2%, става ясно още от изнесените данни.

Последното намаление в основния лихвен процент с 0.25 базисни пункта от страна на Централната банка на страната беше направено в началото на месец септември тази година.

Това обаче имаше съвсем малък ефект върху забавянето в сегмента и негативния ефект от високите лихвени проценти през 2007 и 2008 г., казва Харлей Дейл, главен икономист в асоциация, представляваща повечето строителни компании в страната.

Главният управител на Централната банка - Глен Стивънс, и ръководеният от него борд на директорите направи ново намаление с 1 % на основния лихвен процент, като по този начин той достигна 6%, което е най-ниското ниво от 1992 г. насам.

Повечето икономисти са на мнение, че ново намалението с още половин процент ще бъде направено през следващата седмица, в опит да се подобри положението на пазара на имоти в страната.

Според Дейл всички трябва да бъдат оптимисти за бъдещето на пазара на имоти в световен мащаб, тъй като според него най-лошото вече е преминало.