Популярността на тегленето на кредити в Румъния през последните няколко години е довела до това около 1.9 млн. клиенти да имат заеми паралелно от поне две банки.

Около 6% от кредитополучателите, или един на всеки шестнадесет, изостават с плащанията по взетите кредити.

Към края на септември неизрядните платци са били общо 120 000, като те не са си плащали регулярно задълженията към една или повече банки, според данни на Credit Bureau, цитирани от финансовото издание ZF.ro.

Рекордът се държи от клиент, който е успял да вземе кредити от 14 банки, по които не изряден платец.

Въпреки че търговските банки не оповестяват точния брой на просрочените кредити, или тези, по които има закъснения за плащане от над 30 дни, според данни на Централната банка на Румъния те са над 400 000 към края на август.

Банковият сектор в Румъния е изключително конкурентен, като на него са представени почти всички водещи европейски финансови институции.

В борбата си за пазарен дял банките в страната бяха със занижени изисквания за отпускане на кредити преди стартирането на финансовата криза.

Все още обаче делът на лошите кредити не е чак толкова висок, че да заплашва стабилността на банковата система в северната ни съседка, коментират пазарни наблюдатели.