Въпреки че финансовата криза повлия и на имотния пазар на ОАЕ, той продължава да поддържа относително стабилно ниво.

Търсенето на жилища в най-известното емирство от състава на ОАЕ - Дубай, през октомври остава на стабилно на фона на глобалното забавяне в сектора на недвижими имоти. Това става ясно от данни, предоставени от един от най-големите брокери на недвижими имоти в страната - Asteco.

Продажбите на второстепенния жилищен пазар през изминалата седмица са почти на същите нива като преди. В момента се продават около три четвърти броя жилища спрямо броя продавани такива преди два месеца, става ясно от Андрю Чембърс - директор на Asteco.

Въпреки това някои агенции за недвижими имоти изнесоха данни за понижение в цените на жилищата в някои части на страната.

Проблемът на дубайския имотен пазар е, че голяма част от чуждите инвеститори са объркани и несигурни за бъдещото му развитие и най-вече-ще има ли спад в цените.

Глобалната финансова криза удари най-вече търсенето от страна на чуждите инвеститори и купувачи, които са голям процент на дубайския пазар и то заради случващото се на техните собствени пазари.

Престоят на жилищата на пазара, преди да бъдат продадени, започва все повече да се увеличава, особено на по-малките, става ясно от сведения от различни агенции и частни продавачи.

Освен това вече доста по-рядко може да се продаде жилище на първоначално исканата цена, а повечето купувачи се пазарят и много често успяват да свалят до 10% от цената на имота.

Причината собствениците да продават имотите си дори на по-ниска цена е фактът, че много от тях не са сигурни какви ще бъдат цените след една година.