Нетната печалба на Юробанк И Еф Джи България АД е възлязла на 78 млн. лева за първите девет месеца на годината, посочи изнесен отчет на банката на сайта на БФБ.

Оперативните приходи са нараснали паралелно с разрастването на бизнеса. За деветте месеца на 2008г. нетният оперативен приход достигна 227 млн. лева. Продължаващите инвестиции в разширяването и обновяването на клоновата мрежа доведоха до оперативни разходи в размер на 137 млн.лева.

Банката разполага с достатъчно собствен капитал за осигуряване на адекватно капиталово покритие на рисковите й активи, коментират от там. Към 30 септември 2008 г. коефициентът на обща капиталова адекватност е 14.80%, а адекватността на първичния капитал е 9.11%.

Юробанк И Еф Джи България АД продължава да финансира дейността си основно чрез привличане на средства от клиенти. В края на отчетния период привлечените средства от клиенти са в размер на 3.976 млн. лева, като от тях безсрочните депозити са 25.7%, срочните депозити са 55.8%, а спестовните депозити 18.5%.

Към 30 септември 2008г. привлечените депозити от кредитни институции са в размер на 254 млн. лева, като 40.6% от тях са срочни депозити на банки, а 56.7% са суми по репо сделки, което недвусмислено говори за репутацията, с която се ползва Юробанк И Еф Джи България АД.

В края на деветмесечието на тази година нетният кредитен портфейл на банката достигна 3.675 млн. лева. Провизиите, заделени за покриване на загуби по отпуснатите кредити, са в размер на 53 млн. лева. Кредитният портфейл към 30 септември 2008 представлява 66.3% от дела на активите на банката.

През февруари 2008г. международната рейтингова агенция "Фич Рейтингс" потвърди кредитния рейтинг на Юробанк И ЕФ ДЖИ България както следва: дългосрочен кредитен рейтинг А- като намали перспективата от стабилна на негативна и краткосрочните кредитен рейтинг F2. Намалението на перспективата е следствие на намалена перспектива на България, а не на действия произтичащи от състоянието на банката.

Развитието на банката през първите девет месеца на 2008 година е в съответствие с поставените цели за поддържане на устойчив растеж, при изпреварващо нарастване на собствения капитал и осигуряване на необходимото капиталово покритие за подкрепа на растежа.