Цените на жилищата във Великобритания отчетоха най-голямото си годишно понижение след регистрираното в началото на 1991 г., сочат данни на Nationawide.

Средната цена на жилищата на Острова се е понижила с 14.6% за месец октомври, което е спад с 30 хил. паунда за последната една година, пише aboutproperty.co.uk.

В момента средната цена на жилище в страната е около 158 872 паунда, сочат данни на агенциите за недвижими имоти.

Увеличаващата се рецесия и продължаващата нестабилност на финансовите пазари прави положението на жилищния и кредитен пазар все по-трудно, казва икономическият директор на Nationwide Фионнуала Ърлей.

Комбинацията от всичко това безспорно ще окаже много негативен ефект върху процеса на връщане на цените на недвижимите имоти към нормалните им стойности, допълва още тя.

Общите нива на сделките с имоти са достигнали исторически минимум, а годишните приходи в сектора са най-ниските отчетени от 1974 г. насам.

В момента за продажбата на една къща са необходими 12 седмици, което е с 60% повече време, отколкото е било необходимо по същото време миналата година, става ясно още от данните от доклада на Nationwide.

Според експертите почти всички, които имат желание да продадат имот си, в момента изчакват, за да видят в каква посока ще поемат цените в следващите месеци.