„Ние се връщаме към един добре познат буфер от миналото. Ще предложим на Народното събрание да одобри 93 на сто от всички нелихвени разходи, за да може правителството да има по-голяма гъвкавост и в зависимост от развитието на икономическата ситуация да задържи тези разходи или да освободи въпросните 7 на сто. Това е съществен буфер, който възлиза на около над 1 млрд. лева. ". Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски на пресконференцията, след като връчи на председателя на Народното събрание Георги Пирински проектобюджет 2009 г.

"Подчертахме, че това, което причини кризата в САЩ, не присъства на българския финансов пазар. Не се страхуваме толкова за финансовата система у нас, колкото за реалната икономика. Разчели сме по-нисък растеж, но в пакета от мерки в проектобюджета ще минимилизираме евентуални предизвикателства. Следва се политика на облекчаване на данъчно-осигурителното бреме, благоприятна бизнес среда и добра социална мрежа за всички български граждани", заяви министърът на финансите.

"По отношение на мярката, която бяхме дискутирали с представители на банковата система по отношение на евентуално обратно изкупуване на дълга - това е мярка, облекчаваща ликвидността на банките", отговори министърът на въпрос на журналисти. "Готови сме да откупим значими във валута - на практика целия вътрешен, ако това е необходимо.

Въпросът е, че банките ценят облигациите и държавните ценни книжа, които имат. Трябват им за обезпечение. Не считайте, че ще стане практически възможно да изкупим целия дълг.

Готов съм във всеки един момент - търговски банки, които имат нужда от ликвидни облекчения, да изкупят обратно емитираните държавни ценни книжа по вътрешния дълг в неограничен размер. Общият размер на този дълг е около 1.5 млрд. лева. Не представлява проблем.

Пак ще отбележа, че от разговорите, които съм имал, не очаквам да се освободят банките точно от този инструмент. Той също е инструмент за управление на ликвидността - много добро обезпечение на всякакъв вид сделки, които те правят и помежду си плащат. ", заяви той.

Снимка: БГНЕС