Третата най-голяма френска банка Societe Generale SA обяви, че печалбата й за третото тримесечие е паднала с 84%, което е повече от очакваното, след като намаления на активи, свързани кредити, са довели до загуби в подразделението за инвестиционно банкиране и управление на активи, информира Bloomberg.

Печалбата на банката пада до 183 млн. евро в сравнение с 1.12 млрд. евро година по-рано. Осреднената предварителна прогноза беше за печалбата на банката в размер на 581 млн. евро, показва проучване на Bloomberg сред 12 анализатори.

Societe Generale отчита намаление на активи на стойност най-малко 1.4 млрд. долара през третото тримесечие, включително 447 млн. евро, свързани с фалита на Lehman Brothers, и 453 млн. евро, свързани с щатски застрахователи на облигации.

Цената на акциите на Societe Generale падна с 32% миналия месец на борсата в Париж, което е два пъти по-голям спад в сравнение с най-голямата френска банка BNP Paribas SA. Акциите на Societe Generale се обезцениха почти до десетгодишен минимум на 29 октомври поради опасения относно риска за банката в Русия и Източна Европа, които съставляват около една пета от печалбата й.

Растежът в източноевропейските страни и Русия ще продължи по-бързо от в сравнение със Западна Европа и САЩ, казват от банката. За да ограничи загубите Societe Generale ще бъде по внимателна при отпускането на кредити в Румъния.

Подразделението на банката за корпоративно и инвестиционно банкиране отчита нетна загуба в размер на 244 млн. евро за третото тримесечие, докато загубата на Societe Generale Asset Management възлиза на 6 млн. евро. Печалбата във френското подразделение на банката за потребителско банкиране намалява с 5%, докато в международен план нараства с 48%.

Загубата на Societe Generale Asset Management идва след като за предходния период подразделението е отчело печалба от 40 млн. евро. То понася загуби от падащите капиталови пазари и от отлива на средства на стойност 7.9 млрд. евро. Стойността на активите управлявани от него е паднала до 298 млрд. евро в края на септември, в сравнение с 309.2 млрд. евро в края на юни.

През януари Societe Generale обяви най-голямата загуба от търговия с ценни книжа сделки в банковата история, обвинявайки за това бившия брокер Жером Кервиел. Банката в момента продава подчинен дълг на стойност 1.7 млрд. евро на френското правителство. Франция обяви на 20 октомври, че ще инвестира 10.5 млрд. евро в местните банки, за да насърчи кредитирането. От правителството твърдят, че са готови да инвестират до 40 млрд. евро във френските банки.