Пазарът на луксозни жилища в централен Лондон, втората най-скъпа дестинация в света след Монако са се понижили с най-много от тридесет и две години насам през октомври, като основна причина е била продължаващата финансова криза обхванала целия свят.

Средната стойност на къщите и апартаментите в деветте най-скъпи квартали на европейската финансова столица са се понижили с 3.9% през септември, според изнесени данни на Knight Frank LLP.

Това бе и най-голямото месечно понижение от началото на статистиката през 1976 година. На годишна база цените на луксозните имоти са поевтинели с 10.8%, съобщиха още от имотния брокер.

Индексът, следящ представянето на имотите от най-висок клас, следи тези, чиято цена стартира от 1 млн. паунда нагоре.

Британската икономика навлиза в рецесия, в резултат на финансовата криза, започнала в САЩ и прехвърлила се в последствие и на стария континент.

Това заедно със загубите на работни места в банковия сектор предопределя до голяма степен и спада в цените на луксозните имоти.

Като цяло цените на имотите във Великобритания са сериозно засегнати, като през октомври те са се понижили с 14.6% на годишна база, или най-голямото им понижение от 17 години насам, според данни на Nationwide Building Society изнесени преди два дни.

На месечна база цените на имотите са поевтинели с 1.4% през октомври, което бе и 12-то им поредно месечно понижение.