Германското правителство ще налее в Commerzbank 8.2 млрд. долара и други 15 млрд. евро за гарантиране стабилността на банката, съобщиха от финансовата институция.

От втората най-голяма финансова институция в страната отчетоха още 285 млн. евро през третото тримесечие на годината, след като през същия период на миналата година бяха на печалба от 339 млн. евро.

Помощта за изпадналата в затруднение германска банка идва на фона на продължаващото влошаване на ситуацията и след като германското правителство стартира „кризисна" програма за спасяване на финансовата система.

След изнесените данни акциите на банката регистрираха повишение от 4.5% по време на търговията им във Франкфурт до ниво от 8.8 евро за брой.

На положителна територия са и германските индекси, като индексът DAX 30 добави 1.2% към стойността си до ниво от 5 046 пункта.

Commerzbank AG се очаква да изпревари водещата банка в страната - Deutsche Bank AG, по брой клиенти и клонове, след придобиването на Dresdner Bank от Allianz SE в сделка на стойност 9.8 млрд. евро.

Закупуването на Dresdner ще стане на две стъпки, като първоначално ще бъдат придобити 60.2%, заплатени в брой, а останалите ще бъдат закупени до края на следващата година.

Покупката ще доведе до удвояване на клиентите на дребно на Commerzbank до около 11 млн. евро, с което се очаква да изпреварят тези на Deutsche Bank, възлизащи на около 9.7 млн. към момента.

През септември Commerzbank заяви, че планира съкращаване на около 9000 работни места в новосформираната финансова институция, от персонала който ще възлезе на 67 000 души.