57.5 млн. лв. е реализираният премиен приход на „ЗД Евроинс" АД за деветмесечието на 2008 г. при постигнато ниво на показателя през съответния период на 2007 г. от 39.7 млн. лв. Ръстът на премийния приход на дружеството възлиза на над 45%.

За сравнение, ръстът на общозастрахователния пазар за първите осем месеца от началото на годината е в размер на 22.4% по данни на КФН.

Финансовият резултат за отчетния период е отрицателен в размер на 2.26 млн. лв., вследствие на комбинираното въздействие на фактори, повлияли негативно както върху техническия резултат, така и върху резултата от инвестиционна дейност.

Намалението на техническия резултат с 3.3 млн. лв. спрямо постигнатия размер от 3 млн. лв. през деветмесечието на предходната година се дължи основно на увеличението на резервите за предстоящи плащания по застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите, заделен в съответствие с променените нормативни изисквания.

Прилагайки благоразумна инвестиционна политика във време на глобална финансова криза, ръководството на дружеството успя за ограничи отрицателния резултат от инвестиции до 1.8 млн. лв.

За сравнение, резултатът от инвестиционна дейност за деветмесечието на 2007 г. е бил положителен в размер на 2.5 млн. лв. Сумата на брутните технически резерви на дружеството към края на месец септември 2008 г. достига ниво от 43 млн. лв.

Най-висок дял в премийния приход, както и през 2007 г., заема застраховка „Автокаско" с 27.8 млн. лв., съответстващи на 48.3% от общия премиен приход за деветмесечието.

Следват застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите с 16.4 млн. лв. (28.6% от премийния приход), застраховки на имущества с 3.7 млн. лв. и др.

Ръст в показателя „Премиен приход" е регистриран във всички основни видове застраховки, сключвани от дружеството, като при застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите той е 55%, при застраховка „Автокаско" - 42.5% и 41.7% при имуществените застраховки.

Брутната сума на изплатените обезщетения възлиза на 22.3 млн. лв., 12.9 млн. лв. от които са по застраховка „Автокаско" и 6.9 млн. лв. - по застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Ръстът на изплатените обезщетения за първите девет месеца на 2008 г. е 51.5% в сравнение със същия период на 2007 г.